Anlæg på kirkegårde

En af Oxholm ApS Anlægsgartneres primære kompetencer er i forbindelse med anlæg på kirkegårde. 

Vores anlægsgartnere har mange års erfaring indenfor kirkeanlæg, hvor vi bl.a. kan hjælpe dig med at udforme en langsigtet anlægs- og vedligeholdelsesplan for din kirkegård. 

Kirkeanlæg

Kirkegårde har i mange år været en af de mest betydende kundegrupper for Oxholm ApS Anlægsgartnere og vi har i tidens løb opsamlet en erfaring og viden om bl.a. stendiger, som vi meget gerne vil dele med menighedsråd, kirkegårdspersonale, og andre med interesse for kirkegårdens kulturskatte. 

Det har for os altid været en udfordring at omsætte eller reparere og vedligeholde et stendige ved en kirkegård, for der er næppe to diger der er helt ens, og sådan bør det også være. Det bør altid være målet at ramme det oprindelige præg så præcist som muligt, hvad enten man vedligeholder og reparerer eller det er en decideret opsætning af et dige. 

Man bør tilstræbe at bevare urter og andre planter, og indplante dem efter reparationen. Det vil altid være planter der har tilpasset sig områdets klima og jordbund som er bedre egnet til diget end tilførte eller indkøbte planter. 

Selve opsætningen af et stendige er et håndværk som det tager en del tid at tilegne sig. Vi har altid oplært vore egne folk, da der ikke findes en egentligt uddannelse til ”digebygger” . Ganske vist lærer man at sætte et stendige når man bliver faglært anlægsgartner, men ofte vil det langtfra være nok når det drejer sig om et kirkegårdsdige, hvor der er mange specielle hensyn at tage. Vore medarbejdere har opnået en erfaring, der ikke kan måles med mange andre og kun opnås ved at arbejde meget med digebygning. 

Vi samarbejder med landskabsarkitekter, kirkegårdskonsulenter, menighedsråd m.v. og vil ofte kunne bidrage med viden, faglig eller teknisk bistand, eller bare et godt råd, ligesom vi ofte beregner prisoverslag til budgetlægning. 

Ved mange kirkegårde står der store gamle træer langs diget, men elmesygen har udtyndet kraftigt i træerne mange steder, og flere kirker er blevet helt fritlagt. Det kan være det er lidt held i uheld, for mange steder er det fint at få et kig ind til kirken fra vejen eller kirkegården får en tiltrængt åbning mod solen. Skal der plantes nye træer er det under alle omstændigheder vigtigt at tænke mange år frem, så man vælger den rette træart, afstand og placering, f.eks. bør træer ikke stå lige op ad diget. 

Er der træer på kirkegården, bør man tænke langt ud i fremtiden for at pleje dem på den rigtige måde, bl.a. forberede en evt. afløsning i god tid, så de nye træer er store og det derfor ikke vil virke så voldsomt når et gammelt træ må væk. En langsigtet plejeplan kan være en stor hjælp for de skiftende menighedsråd, træer lever jo ofte flere hundrede år, det gør menighedsråd ikke uden udskiftning. 

Skiftende begravelsesformer har nødvendiggjort en tilpasning af gravsteder til bl.a. urnegreve og ukendtes grave og også her er det vigtigt at bevare det oprindelige præg der er på kirkegården. Det kan være gamle gravsteder der udlægges i græs eller et hjørne der ikke hidtil har været brugt til gravsteder der inddrages. Det omvendte kan også være aktuelt, man har for mange gravsteder, og så kan man beplante eller så græs på de tomme gravsteder. Kirkegårde kan ofte være en lille park eller en oase hvor folk holder af at gå tur og nyde stilheden og det bør man også tænke på i den fremtidige planlægning 

Brolægning, parkeringspladser, eller materialeplads for kirkegårdsgravere er også områder hvor vi besidder den nødvendige erfaring og ekspertise. 

Ved præstegården / præsteboligen kan vi udføre alle opgaver udendørs, hvad enten det er plejeopgaver eller nyanlæg

Kontakt os for tilbud

Udfyld formularen, så vender vi tilbage med et uforpligtende tilbud inden for 24 timer.